Kącik smakosza

Image

Pasta z wędzonej makreli z twarogiem

Składniki:
2 średnie wędzone makrele (ok 500 g)
500 g twarogu
1 cebula czerwona
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Makrele obrać ze skóry i ości. Podzieić na małe kawałki i dodać twarogu, wymieszać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do twarogu i makreli. Dodać też jogurt, majonez i musztardę oraz pieprz do smaku.

Image

Roladki z tortilli z szynką i serem Gouda z Michowa

Składniki:
opakowanie tortilli (4 placki)
10 dag szynki (np. konserwowej)
5 dag sera Gouda z Michowa w plasterkach
1 serek ziołowy do kanapek (150 g)
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta oregano, pieprz

Dodatkowo: małe wykałaczki

Sposób przygotowania:
Na placku tortilli rozsmarowujemy serek ziolowy, w odstępach nakładamy szynkę, ser, posypujemy koperkiem, pieprzem oraz oregano. Każdą tortille zawijamy w rulon.
Gotowe tortille zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasi ekroimy je w cienkie plasterki i nabijamy na wykałaczki.

Image

Sałatka letnia

Skladniki:
brokuł
kalafior
pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
ser z przyprawami
sól, pieprz
majonez, jogurt grecki

Sposób przygotowania:
Brokuł i kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na różyczki. Pomidory i jajka pokroić w ósemki. Ser pokroić w grubszą kostkę, bądź słupki. Majonez wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku. Polać.

Image

Sałatka luksusowa

Składniki:
filet z kurczaka
1 puszka ananasa
rodzynki królewskie
1 puszka kukurydzy
ser Hipokryta
sól
majonez

Sposób przygotowania:
Filet z kurzczaka oprószyć solą, pokroić w kostkę i obsmażyć. Ananas pokroić na kawałki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.

Image

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g masła SM "Michowianka", 1 jajko, 2-3 łyżki Śmietany Babuni.

Masa serowa: 1 kg twartożku połtłusty Babuni, 0,5 szklanki oleju, 4 jajka, 150 ml śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, skórka cytrynowa lub aromat, 2 łyżki soku z cytryny, 1 laska wanilii lub aromat.

brzoskwinie

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche dodajemy śmietane, jeśli zbyt mokre odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Większą rozwałkować między dwoma kawałkami papieru (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo posypywać mąką). Układamy na dno tortownicy, mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.

Składniki na masę serowa powinny być w pokojowej temperaturze.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru i odstawić na później. Skórkę z cytryny ocieramy. Mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i budyniem. Ucieramy wszystkie składniki z wyjątkiem piany, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na przygotowany spód, na to pokrojone brzoskwinie i drugą połowę piany z viałek i ścieramy schłodzone ciasto.

Piec w temperaturze 170 stopni ok 1 godz i 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Image

Serowe chipsy z Sera z przyprawami

Ser zetrzeć na tarce o dobnych oczkach, przygotować blachę z piepierem do pieczenia. Formując krążki o grubości ok. 0,5 cm, nacisnąć dłonią. Zachować odstę ok 3 cm między porcjami. Piec w temperaturze 200 stopni do 15 minut, żeby chipsy się nie spaliły, a jedynie zesłociły. Delikatnie ściągnąć z blachy na ręcznik papierowy lub papier śniadaniowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Image

Parowańce z borówkami podane ze śmietaną Babuni 18% lub 12% z Michowa

Składniki: pół litra mleka, 1kg mąki pszennej, 5 dkg drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, szczypta soli, ok. 50 ml oleju

Sposób przygotowania: 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, trochę mąki. Pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia  (przykrywamy ściereczką) w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia . Gdy znów wyrośnie  dodajemy jajka, sól, olej, resztę mąki. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt „wolne”- dodajemy trochę mąki, aż będzie „odstawać „od ręki. Po wyrobieniu pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy kilka borówek i sypiemy odrobinę cukru, sklejamy boki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte parowańce parujemy na garnku z wrzącą wodą( na sicie lub ściereczce) przez ok. 1o min. Układamy na talerz i polewany śmietaną babuni 18% lub 12% z SM Michowianka.

Image

Pancakes podane ze śmietaną Babuni 18% z Michowa

Składniki dla 4 osób: 
2 duże jajka, 2 szklanki mąki pszennej (przesianej)-300 g, 1,5 szklanki mleka-375 ml, 75 g masła, roztopionego i przestudzonego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru, szczypta soli

Sposób przygotowania:
Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól, wymieszać aż powstanie gładka masa.

Smażyć na suchej nie przywierającej patelni do  pancakes z obu stron.